Rakouské kuchyně

18.02.2024

V rakouské kuchyni můžeme nalézt mnoho výtečných jídel, která proslula daleko za hranicemi Rakouska. Mnoho z nich pochází už z doby rakousko-uherské monarchie a tak se stala inspirací pro kuchyně několika dalších států. 

Polévky

Za typickou polévku pro Rakousko lze považovat Rindsuppe neboli hovězí vývar. Je základem pro několik dalších polévek a pokrmů. Typickou je dále Tiroler Germsuppe- vývar s játrovými knedlíčky. Typické pro rakouské polévky je na rozdíl od české kuchyně to, že se do polévky dává pouze jeden knedlíček, většinou špekový – tato polévka se nazývá Tiroler Speckknödelsuppe nebo jen Knödel Suppe. Oblíbenou polévkou je také Fritattensuppe - polévka z drobů s celestýnskými nudlemi. Dále jsou zde poměrně často v nabídce polévky gulášová a rajčatová. 

Tiroler Germsuppe
Tiroler Germsuppe

Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel
Germknödel
Germknödel
Käsespätzle
Käsespätzle

Hlavní jídla

Co se hlavních jídel týče, mezi nejtypičtější patří Wiener Schnitzel (vídeňský řízek). Tradičně se připravuje z plátku telecího nebo vepřového masa, který je obalený ve vejci, mouce a strouhance, následně se osmaží a podává se s citronem. Jako příloha se nejčastěji podávají brambory a brusinková marmeláda nebo okurkový salát. Dalším typicky rakouským jídlem je Tafelspitz. Bylo to oblíbené jídlo císaře Františka Josefa a je to po vídeňském řízku pravděpodobně neznámější masitý pokrm v Rakousku. Skládá se z tenkého plátku dlouze vařeného hovězího masa (kýty) a podává se s pažitkovou omáčkou, špenátem, křenem a jablečným pyré. Backhendl je další pokrm, se kterým se v Rakousku můžete setkat. Jedná se o smažené obalované kuře. Někdy se můžeme setkat i s názvem štýrské pečené kuře (Steirisches Backhendl). Mezi další typická jídla lze zařadit Tyrolský gröstl. Jedná se o kousky hovězího masa, podávané s bramborami a volským okem. Typické jsou také Tyrolské knedlíky – špekové knedlíky podávané s uzeným masem a zelím. Knedlíky se zde podávají i ve sladké variantě pod názvem Germknödel. Jedná se o velký kynutý knedlík s povidly, který je zasypaný mákem, politý máslem, někdy také vanilkovou omáčkou.

Mezi oblíbené a typické pokrmy se dále řadí guláš a špecle. Rakouský nebo vídeňský guláš je převzatý z maďarské kuchyně a v Rakousku se nazývá Saftgulash. Jeho charakteristickým rysemje, že se připravuje výhradně z libového hovězího masa a velkého množství cibule, minimálně ze dvou třetin množství použitého masa. Žádná další zelenina se nepřidává a musí se pomalu vařit alespoň 3 hodiny. Špeclemi se rozumí příloha, připomínající těstovinové noky. Nejčastěji se podávají tzv. Käsespätzle, tedy špecle s osmaženu cibulkou, posypané aromatickým nastrouhaným sýrem (horský sýr "Bergkäse"). Z hlavních pokrmů se na území Rakouska můžete ještě často setkat s Krautfleisch neboli Szegediner Krautfleisch, což je ragú připravované z vepřového masa a kysaného zelí. 


Dezerty

K rakouské kuchyni patří nevyhnutelně také dezerty. Prvním je Kaiserschmarrn, který v Čechách sice tak známý není, v Rakousku však jde o jeden z nejoblíbenějších rakouských klasických dezertů, který vznikl ve Vídni. V českém pojetí je známý jako císařský trhanec nebo jenom trhanec. Lze jej popsat jako míchanici z roztrhané máslové palačinky s bohatě posýpaným moučkovým cukrem. Podává se přímo z pánve. Sachertorte je dalším výborným rakouským dezertem. V Česku známý jako Sachrův dort. Jedná se o nejvěhlasnější vídeňskou sladkost, jež je možné si doma upéci nebo zakoupit v téměř kterékoliv rakouské cukrárně či kavárně. Dort je plněný meruňkovou marmeládou a čokoládou a je známý po celém světě. Často se podává se šlehačkou a vídeňskou kávou. Vídeňskou kávou se rozumí silná překapávaná káva s mírně oslazenou a našlehanou smetanou. Součástí je také špetka práškového kakaa. Rakousku se v populární legendě připisuje zásluha za zavedení kávy do Evropy poté, co ustupující turecká armáda po bitvě u Vídně v roce 1683 zanechala pytle s kávovými zrny. Přestože se první kavárny v Evropě objevily o několik let dříve, tradice vídeňských kaváren se stala důležitou součástí identity města. Dalším typickým dortem je Linecký dort - Linzer Torte. Zvláštnost lineckého dortu spočívá v takzvané "linecké hmotě", která vznikla podle celosvětově nejstaršího dochovaného receptu na dort. Těsto se potírá marmeládou a posypává plátky mandlí. 

Sachertorte
Sachertorte

Historie vzniku lineckého dortu leží někde mezi Egyptem, Veronou a městem Milwaukee v americkém státě Wisconsinu. Celosvětově nejstarší dochovaný recept na dort sepsala jistá hraběnka z Verony. Dnes se tento návod nachází v klášterní knihovně v Admontu a velkou popularitu zažil kolem poloviny 19. století až v Americe. Ovšem kdyby cukrář Johann Konrad Vogel, který se do Lince přistěhoval v roce 1822, nepřipravil z takzvané "linecké hmoty" – kterou ostatně v nepříliš odlišné podobě znali už staří Egypťané – dort ve velkém stylu, nikdy by sladká legenda nezískala význam, jaký má dnes: nebyla by kulinárním symbolem hornorakouského hlavního města Lince.


Jablečný závin – Apfelkuchen patří mezi absolutní rakouské speciality. Jablečný závin je typicky podáván se zmrzlinou, smetanou nebo pudinkem. Vídeňskou kávou se rozumí silná překapávaná káva s mírně oslazenou a našlehanou smetanou.

Palačinky – Palatschinken se zde podávají nejčastěji plněné marmeládou, sypané cukrem apod., ale i ve slaných variantách, např. se špenátem a sýrem.

Oblíbené nejen o Vánocích jsou kokosky - Kokosbusserl neboli Kokosmakronen. Je to lehké cukroví z kokosu, cukru a vyšlehaných vaječných bílků. Z cukroví jsou však nejtradičnější linecká kolečka a vanilkové rohlíčky (Vanillekipferl), které jsou velmi oblíbená i u nás. 

Kaiserschmarrn na pánvi s jablečnou omáčkou a povidly
Kaiserschmarrn na pánvi s jablečnou omáčkou a povidly
Tiroler Speck
Tiroler Speck
Brusinky
Brusinky

Uzeniny, sýry

Součástí rakouská kuchyně je mnoho různých klobás, jako je Frankfurter, Krainer Wurst z Kraňska (Krain), Debreziner (pocházející z Debrecenu v Maďarsku) nebo Burenwurst , Blunzn vyrobený z vepřové krve a Grüne Würstl — zelené klobásy. Zelená znamená v tomto kontextu syrové – klobásy se suší na vzduchu a konzumují se vařené. Slanina se v Rakousku nazývá Speck, může být uzená, syrová, solená, kořeněná atd. Slanina se používá v mnoha tradičních receptech, aby recept osolila.

Sýry jsou na území Rakouska hojně vyráběny. Především v horských oblastech se stále snaží udržet jejich tradiční způsob výroby. Nejznámějšími druhy sýrů jsou: Tiroler Bergkäse (Tyrolský horský sýr), Tiroler Graukäse (plíšňový aromatický), Vorarlberger Bergkäse a Mondseer.

V rakouských lesích a stráních se hojně sbírají brusinky. Místní z nich vyrábí především výbornou brusinkovou marmeládu, kterou poté servírují k vídeňskému řízku, ke zvěřině a dalším masným pokrmům i sýrům. Z těchto lesních plodů se vyrábí také šťávy, sirupy, likéry nebo pálenky. 

Nápoje

Z nápojů je kromě kávy také oblíbená Vídeňská horká čokoláda, která kromě čokolády obsahuje i hustou smetanu a někdy je ještě zahuštěná žloutkem.

Almdudler je rakouský nealkoholický nápoj na bázi horských bylin a chutí připomínající nápoje z bezových květů. Je považován za "národní nápoj Rakouska" a s oblibou se používá jako mixér s bílým vínem nebo vodou.

Pivo se obecně prodává v následujících velikostech: 0,2 litru ( Pfiff ), 0,33 litru ( Seidel , kleines Bier nebo Glas Bier ) a 0,5 litru ( Krügerl nebo großes Bier nebo Hoibe ). Nejoblíbenějšími druhy piva jsou světlý ležák (v Rakousku známý jako Märzen ), přirozeně kalné Zwicklbier a pšeničné pivo. Nejpopulárnější je značka Stiegl.

Víno se pěstuje především na východě Rakouska. Nejvýznamnější vinařské oblasti jsou v Dolním Rakousku, Burgenlandu, Štýrsku a Vídni. Zweigelt je nejrozšířenější odrůda červeného vína, z bílých vín Vetlínské zelené